Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy
POLSKIE FORUM O PRACY W UE
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna
->
Kuchnia
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRAWO PRACY W UE
----------------
Przedstaw Się
Prawo pracy za granicą
Wrażenia z zagranicy
Praca , mieszkanie
Download
Moda
Telefon Komórkowy
Simlock
Przewóz Osób
Lekarz INFO
STĄD DO HOLANDII
Szkoła
POŚREDNICTWO PRACY W HOLANDII
----------------
Agencje Pośrednictwa Pracy w NL
Agencje Pośrednictwa Pracy
Jechać czy Nie Jechać - Oto Jest PYTANIE
Uwaga Oszust
Telefon do Koordynatora w NL
Oferty Pracy [PREMIUM]
PRACA DLA KOBIET ---> HOLANDIA
----------------
Praca dla Par
Ogrodnictwo
Produkcja
Opiekunka/Pielęgniarka/Sprzątanie
Inne
PRACA DLA MĘŻCZYZN ---> HOLANDIA
----------------
Kierowcy/Mechanicy
Praca dla Spawaczy
Praca na Budowie
Praca w Ogrodnictwie
Przemysł i Produkcja
Tokarz/Frezer/CNC
Kursy
Inne
NIEMCY
----------------
Oferty Pracy
PRACA --RÓŻNE KRAJE
----------------
Dam Pracę
Szukam Pracy
NAUKA
----------------
Język Holenderski
Język Angielski
KOBIECY ŚWIAT
----------------
Zdrowie i Uroda
Dziecko
Zakupy
Kuchnia
MĘSKA RZECZ
----------------
Motoryzacja
Sport
Technologie
Wielka Brytania
Belgia
Dania
Francja
Norwegia
Austria
Inne
RELAX
----------------
Muzyka
Film
Gadu-Gadu
Bazarek
WebBazar
Ogłoszenia Towarzyskie
Konkursy
Komputer Help
Ciekawe miejsca w Holandii
DZIAŁ TECHNICZNY
----------------
Pomysły,Opinie
Pokój Moderatora
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Policjant10
Wysłany: Śro 22:31, 12 Sty 2011
Temat postu: tort czekoladowy Nigelli
Składniki
* 400 g mąki
* 250 g cukru
* 100 g jasnego cukru muscovado lub innego cukru trzcinowego (ew. zwykły biały cukier)
* 50 g kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 jajka
* 150 ml kwaśnej śmietany (np. 18%)
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
* 175 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
* 125 ml oleju kukurydzianego lub innego oleju roślinnego
* 300 ml zimnej wody
Polewa:
* 175 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
* 250 g miękkiego masła
* 275 g cukru pudru
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
Sposób przygotowania
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukry, cukier waniliowy, kakao, sól, proszek i sodę. W drugim naczyniu zmiksować jajka, śmietanę i ekstrakt. Masło zmiksować z olejem, a potem z wodą. Dodać suche składniki i miksować na niskich obrotach. Dodać jajka i utrzeć aż wszystkie składniki połączą się. Masę rozlać do dwóch okrągłych form o średnicy 20 cm – wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w temp. 180°C. Po 15 minutach wyjąć z form i ostudzić.
Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (2-3 minuty na średniej mocy). Masło utrzeć aż stanie się miękkie i kremowe. Dodać przesiany cukier i utrzeć na puszystą masę. Dodać ekstrakt i czekoladę i utrzeć na gładką, błyszczącą masę.
Placki przełożyć polewą, posmarować boki i wierzch tortu
Uwaga Nigelli: “Podałam składniki na 10 porcji lub – w przypadku leczenia złamanego serca – na jedną.” ;-)
Moje uwagi: Cukier muscovado zastąpiłam białym, bo mi szkoda kasy. Pewnie z brązowym cukrem ciasto wyszłoby 100 razy lepsze, ale gwarantuję Wam, że ze zwykłym cukrem też jest super. Nie wypróbowałam polewy Nigelli, bo uznałam, że dla dzieci lepsza będzie bita śmietana lub masa budyniowa (budyń śmietankowy ugotowany z połową mleka, ostudzony i utarty z masłem na puszystą masę). Tort przyozdobiłam kupionymi w sklepie listkami czekoladowymi – każde dziecko chciało mieć listek na swoim kawałku tortu :-)
Ps: Ostatnio najbardziej mi odpowiada przełożenie tego ciasta masą z serka mascarpone, taką jak w deserze lodowym
www.przepisy.net
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin