Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy
POLSKIE FORUM O PRACY W UE
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy Strona Główna
->
Kuchnia
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
PRAWO PRACY W UE
----------------
Przedstaw Się
Prawo pracy za granicą
Wrażenia z zagranicy
Praca , mieszkanie
Download
Moda
Telefon Komórkowy
Simlock
Przewóz Osób
Lekarz INFO
STĄD DO HOLANDII
Szkoła
POŚREDNICTWO PRACY W HOLANDII
----------------
Agencje Pośrednictwa Pracy w NL
Agencje Pośrednictwa Pracy
Jechać czy Nie Jechać - Oto Jest PYTANIE
Uwaga Oszust
Telefon do Koordynatora w NL
Oferty Pracy [PREMIUM]
PRACA DLA KOBIET ---> HOLANDIA
----------------
Praca dla Par
Ogrodnictwo
Produkcja
Opiekunka/Pielęgniarka/Sprzątanie
Inne
PRACA DLA MĘŻCZYZN ---> HOLANDIA
----------------
Kierowcy/Mechanicy
Praca dla Spawaczy
Praca na Budowie
Praca w Ogrodnictwie
Przemysł i Produkcja
Tokarz/Frezer/CNC
Kursy
Inne
NIEMCY
----------------
Oferty Pracy
PRACA --RÓŻNE KRAJE
----------------
Dam Pracę
Szukam Pracy
NAUKA
----------------
Język Holenderski
Język Angielski
KOBIECY ŚWIAT
----------------
Zdrowie i Uroda
Dziecko
Zakupy
Kuchnia
MĘSKA RZECZ
----------------
Motoryzacja
Sport
Technologie
Wielka Brytania
Belgia
Dania
Francja
Norwegia
Austria
Inne
RELAX
----------------
Muzyka
Film
Gadu-Gadu
Bazarek
WebBazar
Ogłoszenia Towarzyskie
Konkursy
Komputer Help
Ciekawe miejsca w Holandii
DZIAŁ TECHNICZNY
----------------
Pomysły,Opinie
Pokój Moderatora
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
laila69
Wysłany: Czw 21:09, 03 Lut 2011
Temat postu:
zgadzam się, w karnawale FAWORKI OBOWIĄZKOWE!!!
kto m zrobi takie pyszne?
ania1410
Wysłany: Czw 12:00, 03 Lut 2011
Temat postu: Faworki krok po kroku
Dodaje przepis na pyszne faworki, mysle, że w okresie karnawału ich wykonanie jest wręcz konieczne;)! Milego pichcenia;))
SKŁADNIKI:
50 dag mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc., szczyptę soli, 15 dag cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków, 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia.
WYKONANIE:
1.Zagnieć ciasto
Najpierw przesiej mąkę do miski, trochę (3-4 łyżki) odsyp na spodek - wkrótce przyda ci się do posypywania stolnicy i ciasta. Schłodzone masło włóż do miski i posiekaj z mąką. Potem dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli. Wlej też spirytus lub ocet - dzięki temu faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Wszystkie składniki wymieszaj nożem, po czym możliwie szybko zagnieć ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na makaron. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę skąpo oprószoną mąką.
2.Porządnie zbij ciasto, a potem pozwól mu odpocząć
Teraz przydałaby ci się pomoc męża. Możesz mu powiedzieć, że los waszych faworków spoczywa w jego rękach. I nie będzie w tym przesady! Daj mu wałek i poproś, aby uderzał nim dość mocno raz za razem w zagniecione ciasto. Może też po prostu energicznie uderzać ciastem o stolnicę. Rozpłaszczającą się kulę trzeba zwijać lub składać i znów zbijać. Takie "znęcanie się" nad ciastem ma głęboki sens - służy wtłoczeniu w nie jak największej ilości powietrza, dzięki czemu faworki będą odpowiednio kruche. Aby rzeczywiście tak się stało, zbijanie musi trwać do czasu, aż wewnątrz powstaną pęcherze powietrza, czyli przynajmniej przez kwadrans. Potem ciasto powinno około godziny odpoczywać, jakby dojrzewać, w chłodnym (8-10°C) miejscu. Włóż je więc do miski, przykryj lekko wilgotną ściereczką, by nie wysychało, i wstaw do lodówki. Tymczasem możecie sobie trochę odpocząć, np. przy filiżance dobrej kawy.
)
3. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki
Wyjmij schłodzoną kulę ciasta z lodówki i pokrój na 4-5 mniej więcej równych kawałków. Jeden przełóż na stolnicę, a pozostałe włóż do miski i przykryj ściereczką. Teraz trzeba będzie po kolei je rozwałkowywać. Zadanie to wymaga krzepy, więc pomoc męża znów będzie niezbędna. Musisz wiedzieć, że od stopnia rozwałkowania ciasta w dużej mierze zależy smak chrustu. Jedno jest pewne - im ciasto cieniej rozwałkowane, tym wykwintniejszy chrust. Idealnie rozwałkowane powinno mieć nie więcej niż milimetr grubości. I jeszcze jedna bardzo ważna rada: stolnicę i placek (lub wałek) posypuj mąką, ale jak najoszczędniej i tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne, gdyż podczas smażenia nadmiar mąki opada na dno rondla i tłuszcz szybko zaczyna się przypalać.
4.Potnij placki na paski i uformuj faworki
Kiedy mąż wałkuje pierwszy placek, ty rozłóż, gdzie się da, czyste ściereczki. Będziesz na nich układała cieniuteńkie placki, a potem - uformowane, gotowe do smażenia faworki. Kiedy mąż skończy, pokrój cieniutkie płaty ciasta na paski szerokości 3 cm i długości 9-10 cm. W środku każdego kawałka zrób 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóż przez nie jeden koniec paska. W ten sposób uformuj wszystkie faworki i ułóż je na czystych ściereczkach, niech czekają na smażenie. Prawda, że wespół w zespół robota poszła wam szybko i sprawnie? Gdyby jednak okazało się, że nikt nie będzie mógł ci pomóc w wałkowaniu ciasta, gotowe cieniutkie placki układaj na lekko zwilżonej ściereczce i przykrywaj drugą, żeby za bardzo nie obeschły, czekając na pokrojenie.
5.Usmaż ciasteczka
Zbliżasz się do finału. Do rondla lub patelni włóż (wlej) tłuszcz, mocno go rozgrzej, powinien mieć 160-180°C. To naprawdę ważne, bo faworki włożone do słabo rozgrzanej frytury nasiąkną tłuszczem, a jeśli będziesz je smażyła w zbyt wysokiej temperaturze, szybko się przypalą. Zanim więc rozpoczniesz smażenie, koniecznie sprawdź, czy tłuszcz jest odpowiednio gorący. Wrzuć do rondla odrobinę ciasta, jeżeli natychmiast wypłynie, to znak, że frytura jest akurat. Jeśli natomiast ciasto błyskawicznie zbrązowieje, musisz trochę przestudzić tłuszcz, zestawiając go na moment z ognia lub wkładając do niego na kilka minut 2-3 kawałki surowego obranego ziemniaka. W pobliżu naczynia do smażenia postaw duży talerz lub paterę wyścieloną trzema warstwami papierowego ręcznika, a obok - półmisek na gotowe faworki. W osobnej miseczce przygotuj posypkę - cukier puder starannie wymieszany z cukrem waniliowym. Od tej chwili już ani na moment nie wolno ci odejść od kuchni, musisz stale mieć na wszystko oko. Wkładaj faworki partiami po kilka do rondla lub patelni, muszą swobodnie pływać w gorącym tłuszczu. Po chwili uważnie (łatwo się łamią!) obróć je na drugą stronę, niech się leciutko zrumienią. Gdy będą jasnozłote z obu stron, szybko wyjmij je dwoma widelcami lub metalową dziurkowaną łopatką i połóż na papierowych ręcznikach, niech wsiąknie w nie nadmiar tłuszczu. Osączone faworki układaj warstwami na dużych talerzach i bardzo starannie, przez sitko, oprószaj posypką z miseczki. Co tu dużo mówić - wasz pierwszy egzamin ze smażenia faworków zdaliście na szóstkę!
SMACZNEGO:))
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin