laila69
Administrator
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 1366
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/4 Skąd: ja się tu taka słodka wzięłam? :D Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:28, 14 Sty 2011 Temat postu: Penne con tonno e fungi :) |
|
|
... czyli Makaron z tunczykiem i grzybkami
MOJE ULUBIONE!
skladniki dla ok 4osob:
1/ makaron (ja najbardziej lubie penne, czyli takie skosnie ciete rury, ale mozna uzyc np muszelek, jak ktos lubi )
2/puszka tunczyka w zalewie wlasnej (ewentualnie w oleju, ale pozniej pryska na patelnii) moga byc 2 puszki, w zaleznosci od tego, kto jak lubi tunczyka
3/ grzybki - kwestia jest taka, kto ma do jakich dostep: najszybciej kupic takie ciete w puszecce, tez w zalewie wlasnej, albo w sloiczku. zazwyczaj nazywaja sie Champion-y. aby tylko nie byly w occie sa np firmy Ole! takie w sloiku ciete, albo cale
a jak nie ma dostepu do takich juz gotowych, to mozna wziac swieze pieczarki i je poddusic
4/ czosnek. wg uznania. ja daje duzo
5/ smietana. taka 200g powinna wystarczyc
6/ przyprawy (bazylia, pieprz, wegeta jak ktos jakies inne szczegolnie lubi, to polecam eksperymenty ) plus kropla oliwy z oliwek do smazenia
7/ parmezan/inny ser do posypania (super smakuje tez posypany swieza bazylia)
Makaron gotujemy al dente (o ile sie taki lubi )
na patelnie, na oliwe z oliwek, wrzucamy tunczyka, przyrumieniamy.
dodajemy grzybki.
a reszte ja robie tak: wlewam do miseczki smietane, dolewam do niej kilka lyzek goracej wody, mieszam, dosypuje wszstkie przyprawy i starty na tartce/wycisniety przez praske czosnek
i wlewam to na patelnie do reszty.
mieszam. robi sie taki jasny sos (koloru takiego jak, hmm capuccino )
poza tym zawsze wlewam zawartosc patelnii do gara z kluchami i mieszam razem
rozkladam na talerze.
posypuje parmezanem i swieza bazylia/natka pietruszki.
jest przepyszne!
zawsze kazdemu smakuje, a przygotowyje sie ok pol godz
POLECAM :lol:
Post został pochwalony 0 razy
|
|