|
Opinie o Agencjach zatrudnienia i oferty Pracy POLSKIE FORUM O PRACY W UE
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
TabacMan
Administrator
Dołączył: 06 Sty 2011
Posty: 845
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/4 Skąd: Kalisz Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 0:24, 12 Sty 2011 Temat postu: Jak zrobić pizzę w domu: krok po kroku |
|
|
Kochani, już 9 lutego będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy! Wszystkie łasuchy zapraszamy więc do przygotowania się do wielkiego dnia pizzożerców, polecamy oliwy prosto z Włoch, które stosowane są w tradycyjnych pizzach włoskich (Włosi nie używają do pizzy takich sosów jak czosnkowy, pomidorowy tylko właśnie oliwę). Prosimy: nie zamawiajcie pizzy przez telefon, zróbcie ją sami w domu, będzie to naprawdę nie tylko okazja, żeby napełnić brzuszek, ale też wspaniała zabawa w gronie rodzinnym. Wbrew powszechnej opinii wykonanie pizzy w domu wcale nie jest takie trudne a zadowolenie nie do opisania. Sklep Centrumoliwy.pl – expert od pysznej pizzy proponuje nam zrobienie pizzy na bazie ciasta ciasta neapolitańskiego, które jest łatwe w przygotowaniu, elastyczne i smaczne. Tradycyjnie pizza napoletana jest z tych na “cienkim cieście”. Przepis na ciasto napoletano został zdobyty w pizzerii w okolicach Wenecji , chociaż szef zapewniał, że jest rodowitym napolitańczykiem.
A oto co potrzebujecie do zrobienia ciasta według smakosza ze sklepu CentrumOliwy.com
* mąki (150 gramów)
* woda (150 ml)
* sól morska (15 gramów)
* drożdże (20 gramów zimą, latem 10 gramów)
Przygotuj sobie dwie miski. Podziel teraz wodę po równo do każdej miski. Do jednej wrzuć drożdże, do drugiej sól.
Zamieszaj, aż drożdże i sól się rozpuszczą. Teraz dodaj mąkę, po równo do każdej z mis. Teraz wystarczy mieszać i ugniatać ciasto w każdej misie. Ugniataj osobno, aż do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać ciasto i zacznie “odchodzić” od ręki. Zostaw ciasto (w zasadzie ciasta)w ciepłym pomieszczeniu na 15 minut, żeby drożdże trochę “popracowały”.
Po upływie tego czasu, najważniejsza czynność. Połączenie obu ciast w jedno. Teraz pozostaje Ci już tylko ugniatać, ugniatać i ugniatać. W miarę potrzeb dodaj trochę mąki. Ja dolewam jeszcze trochę oliwy z oliwek extravergine dla nadania większej elastyczności.Ugniecione odpowiednio ciasto przykryj czystą chustką kuchenną i pozostaw na pół godziny, żeby trochę wyrosło. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni Celsjusza.Wyrośnięte ciasto formuję w koło. Możesz użyć wałka, lub spróbuj ukręcić ciasto w powietrzu, tak jak to robią fachowcy. Nie jest to trudne. Naprawdę! Po kilku razach zaczniesz wykręcać ciastem we wszystkie stony.Posyp blachę odrobiną mąki, ułóż uformowany placek, nałóż i rozprowadź sos. Reszta już zależy od Ciebie, co chcesz umieścić na pizzy.
Moja ulubiona to ser mozzarella, pokrojony w cząstki pomidor i góra rukoli na niej. Polecam spróbować pizzę z serem mozzarella zamiast używać jakiegoś żółtego. Pizza idzie do piekarnika na 10-15 minut, w zależności od piekarnika, bo wiadomo, że każdy inaczej piecze. Po wyjęciu pizzy z piekarnika, skrapiam oliwą smakową (czasem ziołową, czasem ostrą papryczką) i zjadam. Polecam spróbować zrobić pizzę w domu. Zabawa przednia, a smak nie do porównania.
Oliwa z oliwek extravergine z ostrą papryczką pepperoni i bazylią wzbogaci smak pizzy z pomidorami i mozzarellą. Po wyjęciu pizzy z piekarnika skrop ją a poczujesz się jak prawdziwej włoskiej pizzerii.
Wzbogać smak swojej kuchni o oliwę z naturalnymi dodatkami, bez konserwantów.
Smacznego!
Źródło: uroda i zdrowie.pl
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez TabacMan dnia Śro 0:26, 12 Sty 2011 , w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mukiduzy
STUDENT
Dołączył: 28 Lut 2011
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/4
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 21:24, 02 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
ja osobiscie dodaje jeszcze 1jajko do ciasta;)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marcyanna
NOWY (zacznij się udzielać)
Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/4
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:25, 09 Lut 2016 Temat postu: |
|
|
Też dodaje jajko, ale kiedyś wypróbuję przepis bez niego. Będzie trochę inne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bomietrionka
NOWY (zacznij się udzielać)
Dołączył: 14 Lip 2016
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/4
|
Wysłany: Wto 13:59, 19 Lip 2016 Temat postu: |
|
|
Ja nigdy jajek i tyle co się orientuje to raczej tak się nie robi ale w sumie co kto woli pizza własnej roboty to najlepsza pizza!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|